Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün “Türk Sporu Sponsoruyla buluşuyor” Kongresi’nin 5 Aralık tarihli programında yer alan “Türk Sporuna Farklı Açılımlar Getiren Vizyonerler” başlığının konuşmacıları TOSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, TBF Başkanı Turgay Demirel ve yazar Tuğrul Akşar’dan oluştu.
TOSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, Formula 1 organizasyonunun Türkiye’ye kazırılması sürecinden bahsederken, “ Hedefimizi belirlediğimizde bazı kademelerden geçmemiz gerekiyordu. Öncelikle altyapı ve organizasyon kabiliyetimizi geliştirmek ve insan kaynağı yetiştirebilmek için çalışmalara başladık. İlk olarak Avrupa Ralli Şampiyonası’nda 4.ligte koşan Türkiye’yi şampiyonlar ligine çıkarttık. 2003 yılında Dünya Ralli Şampiyonası takvimine dahil olduk. Formula 1’e geldiğimizde FOA’dan niyet mektubunun imzalanması ile öngörülen şartları yerine getirmeye başladık. Pistin tamamlanması ile 21 Ağustos 2005 tarihinde ilk startımızı aldığımızda hayallerimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık” dedi.
Ancak çok basit gibi anlatılan bu sürecin çok kolay olmadığını vurgulayan Tahincioğlu, F1 ve İstanbul Park ile Türkiye’nin pek çok yeni uluslar arası organizasyona ev sahipliği yaptığını ve yabancı organizatörler içinde cazip bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek, “ Tüm bu operasyonun tamamlanmasının ardından F1 gibi bir değeri anlayan, Türkiye’nin ve kendi kurumsal kimliği ile bu misyonu taşıyacak bir markaya ihtiyaç vardı. Ve Petrol Ofisi bu misyonu uluslar arası vizyonu olan Türk firması sıfatıyla taşımayı üstlendi. Bugün F1 projesini başarıyla organize eden Türkiye, yarın olimpiyatlara daha güçlü bir vizyon ile yaklaşabilecektir. Elde edilen her uluslar arası başarı, diğer federasyonlar için de olumlu bir referans teşkil etmektedir” dedi.
Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ise çok uzun bir süredir yaptığı bu görevde hedef belirlemenin önemine dikkat çekerek, bu hedefe yürürken, olumlu olumsuz pek çok reaksiyonla karşılaşılabildiğini, ancak inanmak ve çalışmanın her türlü sorunu geride bırakabildiğini söyledi. Bugün Türkiye’nin Dünya basketbolunda çok önemli bir noktada olduğunu, yetişen sporcuların ülkemizi başarıyla temsil ettiğini ancak altyapı çalışmalarında önemli ilerlemeler sağlanmasına rağmen halen tesisleşme gibi ciddi problemleri aşmaya çalıştıklarını kaydetti.
Futbolun Ekonomiye Katkısı kitabının yazarı Tuğrul Akşar ise futbolun Türkiye’de ve Avrupa’daki sponsorluk gelirlerinin karşılaştırıldığında çok düşük bir potada seyrettiğini belirterek, “Ülkemizde futbolda 65 milyon dolarlık sponsorluk gelirinin büyük kısmının üç büyüklere yayıldığını görüyoruz. Oysa mevcut diğer 153 kulüp kalan miktarı bölüştüğünde çok dengesiz bir tablo ortaya çıkmaktadır. “ dedi.