Daha az yakıtla çalışacak araç tasarlama ve üretim üzerine kurulu Shell Eco-marathon 2010 yarışmasında Türkiye’den 17 okulun öğrencilerinin tasarladıkları araçlar da yarışacak.4-7 Mayıs 2010 tarihinde Almanya’nın Berlin kentinde gerçekleştirilecek olan Shell Eco-marathon 2010 yarışmasında 25 ülkeden 221 tasarım ve üretim yarışacak.
Shell’in çevre bilincini yerleştirmek ve verimli enerji kullanımına katkıda bulunabilecek yeni nesil teknolojiler geliştirme konusunda geleceğin mühendislerini teşvik etme geleneğinden yola çıkarak 25 yıldır sürdürdüğü Shell Eco-Marathon yarışmasına bu yıl Türk okullarından yoğun ilgi geldi.
Daha az yakıtla daha fazla yol alma hedefi çerçevesinde, okulların tasarlayıp ürettikleri ve test ettikleri Shell Eco-Marathon 2010 yarışları için Türkiye’den liseler ve üniversiteler olmak üzere 20ekip başvuruda bulundu. Uluslararası jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye’den 17 proje Shell Eco-Marathon 2010’da yarışmaya hak kazandı.
Türk gençleri 25 ülkeden toplam 210 okulun 221 tasarımı ile birlikte 4-7 Mayıs 2010 tarihlerinde Almanya’nın Berlin kentindeki EuroSpeedway Lausitz pistinde yarışacak. Geçtiğimiz yıl Türk okulları büyük bir başarı sağlamıştı. Sakarya Üniversitesi’nin Hidrojen otomobili aracı 1 litre yakıtla 568 km yol kat ederek şehir arabaları kategorisinde 3. olurken, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi ise İletişim ödülüne layık görülmüştü.
Türk gençleri, yarının akıllı araçlarından oluşan projelerinin tasarım ve atölye çalışmalarına şimdiden başladı. Tasarlanan araçlar, geleceğin otomobillerini andıran “Prototip” ve dış görünüş olarak yol amaçlı normal otomobillere benzeyen ancak bugünün sınırlı olanaklarına rağmen enerjinin optimum kullanımını hedefleyen “Urban” olmak üzere iki ayrı kategoride yapılacak.
Türkiye’den Shell Eco-marathon 2010’da yarışacak okullar:
Şehir arabaları (Urban Concept) kategorisi:
Ankara Üniversitesi
İstanbul Teknik Üniversitesi
Çukurova Üniversitesi
Ortadoğu Teknik Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi
Yeditepe Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi
Prototip kategorisi:
Boğaziçi Üniversitesi
İstanbul Teknik Üniversitesi
Marmara Üniversitesi
Celal Bayar Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi
Eskişehir Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
İstanbul İmam Hatip Lisesi
Özel Şişli Terakki Fen Lisesi