2009 Formula 1TM ING Türkiye Grand Prix yarışları, 5-7 Haziran tarihlerinde İstanbul’da hız tutkunlarıyla buluşuyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM), Formula 1 ING Grand Prix’ye evsahipliği yapacak olan İstanbulPark’ın bu yıl da sağlık hizmeti sorumluluğunu üstleniyor. ASM, İstanbulPark’ta kuracağı tam donanımlı tıp merkeziyle pilotların sağlığından sorumlu olacak.
İstanbul Park’ta 5-7 Haziran 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Formula 1 ING Grand Prix’sine evsahipliği yapacak İstanbulPark’ın sağlık konusundaki iş ortağı bu yıl da ASM. Türkiye’nin ve bölgenin en modern sağlık kuruluşları arasında yer alan ASM, İstanbulPark’ta,pilotlara, mekaniker ve gözetmenlere hizmet verecek tam donanımlı bir tıp merkezi kuracak.
“Sağlık hizmetlerinde Türkiye’nin çağdaş yüzünü dünyaya göstereceğiz”
ASM’nin İstanbulPark’a kuracağı sağlık merkezinin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısına ASM Tıbbi Hizmetler Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkan VekiliFaruk Süren, İstanbul Park (İPO) Genel Müdürü Can Güçlü ve TOSFED Tıbbi Delegesi Yrd. Doç. Dr. Cem Boneval katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren TOSFED Başkan Vekili Faruk Süren, TOSFED olarak ASM’nin, ilk günden beri bu dev organizasyonda dünya standartlarındaki desteği vermesinden dolayı müteşekkir olduklarını belirtti. Süren şöyle devam etti: “Formula 1’de en büyük gurur kaynağımız yine ilk günden beri Türk doktor, Türk gözetmen ve Türk direktörle yolumuza devam etmemiz olmuştur. Bu konuda ciddi deneyimli ve oldukça yeterli bir ekibe sahibiz. İPO ile TOSFED işbirliğinde 2009 yılında da aynı başarıyı sağlayacağımız inancıyla tüm sporcu ve görevlilerimizin sağlığını ASM’ye emanet etmiş oluyoruz.”
Türkiye’de Formula 1 yarışlarının ilk yılından bu yana İPO ve TOSFED’i destekleyen ASM ile bu sene de çalıştıkları için büyük bir mutluluk duyduklarını belirten İstanbulPark Genel Müdürü Can Güçlü, “Bundan önceki yarışlarda çok önemli bir kaza yaşamamış olmamızdaki en önemli etkenlerden birisi pistin modern ve teknolojik yapısı. Bir diğer kısmı ise tamamıyla şans faktörü. Dileğimiz, bu yıl da üzücü bir kazanın yaşanmaması. Ama tüm tedbir ve önlemlerimizi almak zorundayız. Bu konuda TOSFED ile birlikte yürüttüğümüz işbirliği neticesinde şimdiden tüm hazırlıklarımızı tamamlamış bulunuyoruz. ASM’nin, İstanbuPark içindeki tıp merkeziyle ve gerekli durumlarda hastanesiyle bu yıl da kaliteli ve modern sağlık hizmetleri vereceğinden hiç şüphemiz bulunmamaktadır. Kendilerine 2005 yılından beri yürütmüş olduğumuz bu işbirliğinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
TOSFED Tıbbi Delegesi Yrd. Doç Cem Boneval de İstanbulPark’taki sağlık organizasyonuyla ilgili şu bilgileri verdi:
‘’Dünyanın belki de en güçlü araçların yarıştığı Formula 1´de yüksek kaza riski nedeniyle kapsamlı bir sağlık destek hizmeti organizasyonuna yer veriliyor. Pist üzerine dağılmış sağlık ekipleri en kısa sürede kaza yerine ulaşacak şekilde hazır beklerken, referans hastanemiz olan Anadolu Sağlık Merkezi´nin bir uydu hastanesi olarak görev yapan İstanbulPark’taki tıp merkezi de olası kazalarda müdahale etmek üzere geniş bir ekiple hazır bekliyor. FIA tarafından yakından izlenen ve koordine edilen bu hizmete Acil Tıp Derneği hekimleri, İl Ambulans Servisi ve Anadolu Sağlık Merkezi emek, ekipman ve alt yapı destekleriyle çok değerli katkılarda bulunuyorlar. Sağlık koordinatörü olarak bu ekiplerle çalışmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyorum.‘’
Formula 1’i, Türkiye’ye ve İstanbul’a katkısına inandıkları için desteklediklerini belirten ASM Tıbbi Hizmetler Direktörü Metin Çakmakçı şunları söyledi:
“Anadolu Sağlık Merkezi olarak en ileri tıbbi tedavi ve teknolojileri farklı bir sağlık hizmeti anlayışıyla hastalarımıza sunuyoruz. Dört yıl gibi kısa bir sürede önemli bir mesafe kat ederek Türkiye’nin sayılı sağlık merkezleri arasına girdik. Formula 1 gibi önemli bir etkinliğin sağlık konusundaki iş ortağı olmamız da sunduğumuz tıbbi olanakların ve güçlü sağlık kadromuzun bir göstergesidir. Tüm dünyadan milyonlarca insanın izlediği, bir anlamda tüm gözlerin İstanbul’a çevrildiği Formula 1’de Türkiye’nin çağdaş yüzünü ve elde ettiği başarıları tüm dünyaya göstermemiz gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi de sağlık hizmetleri alanında bunu yapacak.”
Acil müdahale için tasarlanmış, donanımlı bir tıp merkezi
ASM’nin Formula 1 yarışları için özel olarak hazırlayacağı tıp merkezinde genel cerrahi, ortopedi ve travmatoloji uzmanı, aile hekimi, anesteziyoloji uzmanları, anestezi teknikeri, radyoloji teknikeri, hemşirelerden oluşan bir ekip görev yapacak. Aynı yapıda paralel bir ekip de, yarışların gerçekleşeceği tarihlerde ASM’de hazır bekleyecek. ASM’de yarışlar için iki ameliyathane ve iki yoğun bakım ünitesi de hazır durumda bekleyecek.
İstanbulPark’taki tıp merkezinde travma odası, yoğun bakım odası, muayene odası, müşahede odası ve olası yanık vakaları için duş odası yer alıyor. Hızlı müdahale için gerekli tıbbi malzemelere ve ilaçlara sahip iki araç da merkezde hazır bulunuyor.
Formula 1 pilotu olmak kolay değil!
F1 pilotu olmak aynı zamanda çok yönlü bir sporcu olmayı gerektiriyor. Sezon başında otomobillerin kokpitleri ve pilotların koltukları vücutlarına göre hazırlandığı için, F1 pilotlarının vücut ölçülerine dikkat etmeleri gerekiyor.
Bir F1 pilotu normal şartlarda yarış sırasındaki su kaybı nedeniyle vücut ağırlığının % 2-3’ünü kaybediyor. Aşırı sıcak ortamlarda ise kilo kaybı 3 kiloya kadar çıkabiliyor. Pilotlar fren yaparken zaman zaman 5 kiloya varan kuvvetlere maruz kalıyorlar. Bu da pilotun yaklaşık 8 kilo olan kafasının kaskıyla beraber, frenleme sırasında 40 kiloya ulaşması anlamına geliyor. Boyun kaslarını bu kadar zorlayan başka bir spor dalı bulunmuyor. F1 otomobillerinde maruz kalınan kuvvetlere normal bir insanın iki turdan fazla dayanması ise olası değil.
Pilotların nabızları start anında 180´e ulaşıyor, ortalama 1.5 saat boyunca 160´tan aşağı düşmüyor. Bu da olağanüstü bir kardiyovasküler performans gerektiriyor.
Anadolu Sağlık Merkezi 44 44 276